Modulära datorer = framtidens pc?

Comment

Modulära datorer = framtidens pc?

Vad är en modulär pc?

En modulär PC är en dator som är uppbyggd av separata moduler som kan bytas ut och uppgraderas för att möta olika användarbehov. Istället för att ha en enhetlig design och fast integrerad hårdvara, kan modulära datorer bestå av separata moduler för CPU, grafikkort, minne, lagring och andra komponenter.

Komponenterna i en modulär dator är designade för att vara lätta att ta bort och sätta tillbaka. Vanligtvis behöver man bara öppna datorns chassi och koppla bort den modul man vill byta ut eller uppgradera och ersätta den med en ny. Detta ska i regel fungera med de flesta komponenter inuti en modulär dator, däribland processorn (CPU), vilket brukar ses som ett komplicerat komponentbyte i en dator.

På en traditionell dator kan det vara mer komplicerat att byta ut komponenter, eftersom många av dem är fast monterade på moderkortet eller andra delar av datorn, vilket kräver mer avancerade tekniska färdigheter och verktyg. Detta gör vanliga datorer mindre flexibla och mindre anpassningsbara än modulära datorer. Det är dock viktigt att påpeka att vissa modulära datorer kan vara mer komplicerade att byta ut delar på än andra, beroende på design och tillverkare.

Ökad hållbarhet och skalbarhet

Det är svårt att säga om modulära datorer är framtiden för datorer, eftersom det finns för- och nackdelar med den här tekniken. Å ena sidan kan modulära datorer ge användare större flexibilitet och anpassningsbarhet, samt en möjlighet att uppgradera och reparera datorn lättare. Å andra sidan kan modulära datorer också vara dyrare att köpa än traditionella datorer och det kan ta mer tid och ansträngning för användare att byta ut moduler själva.

Ur ett hållbarhetsperspektiv kan modulära datorer ha flera fördelar jämfört med traditionella datorer. Eftersom modulära datorer är uppbyggda av separata moduler som kan bytas ut och uppgraderas, så kan användare behålla en dator under en längre tid genom att byta ut endast de delar som behöver uppgraderas istället för att köpa en helt ny dator varje gång prestandan behöver förbättras. Detta kan minska mängden avfall som genereras av elektronikprodukter och kan bidra till att minska den miljömässiga påverkan som är förknippad med produktionen av nya datorer.

 

modulära laptops

Det finns redan en del modulära laptops på marknaden i dagsläget och fler under utveckling. Ett exempel på en modulär laptop är Framework Laptop, som lanserades i juli 2021. Framework Laptop är en modulär laptop som har designats för att vara uppgraderbar och reparabel. Dessutom är datorn tillverkad av hållbara material och kommer med ett enkelt och användarvänligt gränssnitt för att byta ut och uppgradera modulerna.

Ett exempel på en framtida modulär dator är Dells Concept Luna, som är en konceptmodulär dator från Dell. Dell Concept Luna presenterades vid CES 2022, och har nämnts fler gånger sedan dess, som en vision för en modulär dator som skulle göra det möjligt för användare att anpassa och uppgradera sina datorer på ett enkelt sätt. Concept Luna ska bestå av en huvudenhet och separata moduler för processor, grafik, lagring, minne och anslutningar. Användare ska då enkelt kunna byta ut eller uppgradera dessa moduler efter behov. Till exempel, om användaren behöver mer lagringsutrymme eller mer RAM, ska de helt enkelt kunna köpa en ny modul och byta ut den på plats. Det är dock viktigt att poängtera att detta är enbart ett koncept och om just Concept Luna blir verklighet, återstår att se.

Att spekulera om framtiden är alltid svårt, men vi på Techster ser till att följa utvecklingen av modulära datorer och vi är entusiastiska över att se vad framtiden har att erbjuda. Vi tror att modulära datorer kan ha en viktig roll att spela när det gäller att minska den miljömässiga påverkan som är förknippad med elektronikavfall och förlänga livslängden för elektronikprodukter. Vi utforskar alltid möjligheterna och arbetar för att erbjuda våra kunder de senaste innovationerna inom teknik.

Vill du stärka din verksamhet med den senaste tekniken och andra IT-relaterade tjänster? Kontakta oss idag så hjälper vi er att hitta de mest passande lösningarna för just era behov.

Comment

TECHSTER ÄR TREDJEPARTSCERTIFIERADE INOM KVALITET, MILJÖ OCH INFORMATIONSSÄKERHET

Comment

TECHSTER ÄR TREDJEPARTSCERTIFIERADE INOM KVALITET, MILJÖ OCH INFORMATIONSSÄKERHET

 
 

Techster är certifierade enligt internationella standardiseringsorganisationen (ISO) och innehar följande certifikat: ISO 9001, ISO 14001 och ISO 27001. Dessa certifikat innebär att Techster erhåller adekvata ledningssystem för kvalitet, miljö och informationssäkerhet.

ISO 9001

Certifikatet ISO 9001, Kvalitets-ledningssystem, är en ledningssystemsstandard för verksamhetsprocesser i ett företag. Standarden bygger på sju grundprinciper vilka ligger i linje med Techsters mål och verksamhet. Dessa grundprinciper är:

  1. KUNDFOKUS

    • För Techster är kundnöjdheten avgörande. Techster arbetar för att förstå alla kunders nuvarande och framtida IT behov.

  2. LEDARSKAP

    • Techster tror att ledningens ansvar och engagemang är en framgångsfaktor för kvalitetsarbetet.

  3. MEDARBETARNAS ENGAGEMANG

    • Medarbetarna är alltid avgörande för att upprätthålla en god kvalitet. På Techster uppmuntras medarbetarna till delaktighet och har därmed stora möjligheter att påverka sitt arbete.

  4. PROCESSINRIKTNING

    • Ett processorienterat arbetssätt tydliggör arbetsmetoder vilket ger stöd till hela verksamheten. Detta möjliggör identifiering av brister i ett tidigare skede samt insikter i de delar som skapar mervärde.

  5. FÖRBÄTTRING

    • Techster strävar alltid efter kontinuerlig förbättring där Techster menar att ’’den som slutar att bli bättre, slutar att vara bra.’’

  6. FAKTABASERADE BESLUT

    • Techster menar att beslut ska vara baserade på fakta, analyser och information.

  7. RELATIONSHANTERING

    • Techster tror att relationer som bygger på reell ömsesidighet skapar mervärde hos involverade parter. Starka relationer möjliggör långvariga affärsrelationer.

(Källa: Svenska Institutet för Standarder, Ledningssystem för kvalitet – Krav (ISO 9001:2015), Hämtad: 2023-01-16) 

ISO 14001

Certifikatet ISO 14001, Miljö-ledningssystem, fastställer krav för och ger vägledning inom ledningssystem på miljöområdet. Syftet med standarden är att Techster ska arbeta med att minska sin totala miljöbelastning. Detta innebär att Techster arbetar för att:

-          Miljöprestandan förbättras;

-          Bindande krav uppfylls;

-          Miljömål uppnås.

(Källa: Svenska Institutet för Standarder, Miljöledningssystem – Krav och vägledning (ISO 14001:2015), Hämtad: 2023-01-16)

iso 27001

Certifikatet ISO 27001, Informationssäkerhet, är en ledningssystemsstandard för informationssäkerhet. Standarden ställer krav på att Techster upprättar, inför, upprätthåller och ständigt förbättrar ett ledningssystem för informationssäkerhet. Ledningssystemet för informationssäkerhet upprätthåller informationens konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet genom en riskhanteringsprocess. Detta leder till att Techster kan hantera risker på ett lämpligt sätt.

(Källa: Svenska Institutet för Standarder, Informationsteknik – Säkerhetstekniker – Ledningssystem för informationssäkerhet – Krav (ISO/IEC 27001:2013 med Cor 1:2014 and Cor 2:2015), Hämtad: 2023-01-16)
 
 

Comment

Globala IT-aktörer i möte med Vita huset angående mikrochipbrist

1 Comment

Globala IT-aktörer i möte med Vita huset angående mikrochipbrist

Intel, Apple, Microsoft, biltillverkare och fler stora aktörer på IT marknaden planerar att delta i ett virtuellt Vita huset möte gällande bristen på halvledare, en av komponenterna i mikrochip.

Mötet som arrangeras av Gina Raimondo, USA:s handelsminister och Brian Deese, chef för det nationella ekonomiska rådet i USA, menar på att diskutera hur coronaviruset, särskilt Delta-varianten, ska ha påverkat mikrochipleverantörer. Mötet ska även diskutera hur man bättre kan koordinera mellan mikrochiptillverkare och konsumenterna.

Bristen på halvledare har tvingat biltillverkarna att minska produktionen, samt att en minskad efterfrågan på bilar tidigt under covidpandemin fick många mikrochiptillverkare att flytta produktionen till datorer och telefoni vars efterfrågan sköt i höjden.

USA:s nuvarande president, Joe Biden, träffade chefer från stora globala företag i april och sade att han hade partistöd för att kunna lagstifta om en finansiering av halvledarindustrin. I maj yttrade Gina Raimondo att hon höll möten med branschledarna angående chipbristen och framförde att USA ska bidra till att öka transparensen på marknaden.

Vita husets möte är det senaste i raden av toppmöten i ämnet, vilket gör det möjligt för Biden administrationen att visa att man tar frågan på allvar.

Medan TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited; ett av världens största oberoende tillverkare av integrerade kretsar, och andra företag har meddelat planer på att öka produktionen med nya USA-baserade anläggningar. Dock tar det flera år för att nya halvledaranläggningar att komma upp i full produktion. Samtidigt väntar lagstiftning för att finansiera en plan för att erbjuda bidrag till mikrochiptillverkare för att expandera eller bygga nya fabriker.

Rapporterar Reuters.

1 Comment

Comment

Techster och Runecast hjälper er med compliance / regulatoriska krav

Förbättra uppfyllnaden av regulatoriska krav i er infrastrukur.
Eliminera era AWS eller VMware-problem och avvikelser!

Använder ni AWS eller VMware inom erat företag? Då har vi något som skulle kunna vara intressant för er, nämligen ett system som automatiserar kompabilitets och felsökningen i era AWS och VMware miljöer.
Hör hur vi kan hjälpa er, på vårat webinar nu den 13 November!

Techsters senaste partner är Runecast. Runecast Analyzer scannar löpande er VMware miljö eller AWS-miljö för att hitta eventuella misskonfigurationer och ser till att ni i miljön uppfyller flera olika regulatoriska krav så som bland annat HIPAA, DISA STIG och PCI DSS. Läs mer om Runecast: https://www.runecast.com

Lyder ni under dessa efterlevnadskrav, då rekommenderar vi extra mycket att ni är med på vårt webinar kl 13:00-14:00 den 13/11 2020.

Hälsningar John

Det går tyvärr inte längre att anmäla sig till eventet. Tycker ni att det låter intressant är ni varmt välkomna att höra av er till mig.

Kontakt: john@techster.se.

runelogo.png

Comment

Anställer 100 000!

Comment

Anställer 100 000!

Kommande tid blir utmanande för många organisationer och företag vilket många nog insett vid det här laget. Men under hur lång tid och hur stor påverkan detta kommer få är svårt att sia om i dagsläget.

Man blir överöst av nyheter och det är många gånger svårt att ta in det hela. Flygbolag och transporter är de första som varslar, men det finns även företag som ser möjligheter i dessa tider.

Amazon annonserar att de siktar på att anställda 100 000 personer, de meddelar även att de kommer höja timlönen för anställda under april då de estimerar att behovet och trycket på onlineshopping kommer öka markant. 

Så även om vi säkerligen har stora utmaningar framför oss så finns det även ljuspunkter som nödvändigtvis inte behöver vara till det negativa. Där effektivare kanaler för inköp tillämpas och distansarbete med videomöten blir vardag. Detta kommer i sin tur bidra till nya arbetstillfällen och med stor sannolikhet forma hur vi gör saker i framtiden.

Comment

Comment

Techster IT-Säkerhets Event - Cyber Security Event

Varmt välkomna till årets kanske viktigaste event gällande IT-säkerhet. Vi har tillsammans med våra unika partners satt ihop en gedigen agenda för att hjälpa er öka IT-säkerheten inom er organisation.

Adress: Rålambsvägen 17, Helio
Datum/tid: 20/3 kl 12:00

Under en eftermiddag kommer vi att se och höra några av dem främsta leverantörerna inom området IT-säkerhet.

Vi börjar dagen med lunch tillsammans kl 12:00 följt av föreläsningar från;

12:30 Techster - Introduktion och välkomnande
13:00 Cambridge Intelligence - Data, connections and cyber security. Securing systems with advanced data visualization
13:30 Opswat - Trust no file, trust no device. Our goal is to eliminate malware and zero-day attacks
14:00 Harmony IoT - Because danger lies behind the most innocent things. Securring your IoT and WIFI infrastructure
14:30 Domaintools - Turn threat into threat intelligence
15:00 Fireeye - Survival in cyberspace isn't easy. It demands alertness, active observation and adaptability
15:30 HP - En viktig fråga för företag idag handlar om IT säkerhet och här visar vi 5 steg för att bygga ett bättre ramverk för att uppnå det
16:00 Frågor och svar

Anmäl dig till eventet via nedan formulär

Comment

Live facial recognition

Comment

Live facial recognition

Live facial recognition

Kameraövervakningens vara eller icke vara är ofta en het potatis när den tas upp för diskussion. I London har man länge använt ny teknik som ett vapen mot brottsligheten med en rigorös kameraövervakning eller CCTV i staden.

Nu tar de även ett steg längre och adderar ”Live facial recognition” vilket innebär att de kommer använda sig av ansiktsigenkänning för att automatisera det ytterligare. Met Police menar på att denna funktionalitet kan identifiera ca 70% av potentiella listor på misstänkta personer man letar efter. Andra källor pekar på betydligt lägre siffror.  

Initialt kommer kamerorna med ansiktsigenkänning användas på ett mindre område om 5-6h tidspann med målet att rikta in sig mot personer som är efterlysta för våldsamma och allvarliga brott.

Huruvida detta blir ett lyckat utfall eller blir intressant att se. Men oavsett så lär debatten kring integritet och nyttjandet av ny teknik fortsätta vara en het potatis även framåt.

Comment

Rätten att misslyckas Del 2?

1 Comment

Rätten att misslyckas Del 2?

För att följa upp våra tidigare artiklar gällande problematiken inom LOU och offentlig upphandling. Trenden med färre anbudsgivare är tydlig och framförallt fler tilldelningsbeslut där endast EN anbudsgivare deltagit främjar inte syftet med LOU. 

https://techster.se/nyheter/2019/7/31/ratten-att-misslyckas

 https://techster.se/nyheter/2019/5/21/farre-slass

Nedan är en uppdatering av det senaste halvårets offentliga upphandlingar som endast haft EN anbudsgivare som därmed även blivit tilldelade.

2019-07-12
Upphandling av IT-drift åt Brottsoffermyndigheten, Umeå
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

2019-09-17
Nätverkskommunikation – Falun 2019 (inkluderar även Ludvika kommun)
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

 2019-09-18
Trådlöst nätverk Tingsryds kommun
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

 2019-09-24
Upphandling Datorklienter, SOLTAK AB, KUNGÄLV (Lilla Edets kommun, Stenungsunds kommun, Kungälvs kommun, Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund)
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

 2019-09-24
Tilläggsupphandling av patientnära panel-PC och stationär PC, SLL817
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

 2019-10-03
Licenspartner, Varbergs kommun
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

2019-11-15
Datacenter Nätverk, Höganäs kommun
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

 2019-11-30
Telefoni som tjänst, Åklagarmyndigheten Stockholm
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

 2019-12-18
Kommunikations och nätverksutrustning 2019, Nybro kommun, NYBRO (Torsås kommun, Nybro Värmecentral AB, Nybro Bostadsaktiebolag, Nybro Energi Aktiebolag, Nybro Elnät Aktiebolag, AB Nybro Brunn, Transtorpsfastigheter AB)
Ensam anbudsgivare tillika vinnare

Summerat så är det alltså 9 offentliga upphandlingar den senaste halvåret där endast EN anbudsgivare svarat och tilldelats vinsten.

Om vi tittar på året (2019) så har vi totalt 20st upphandlingar som misslyckats främja den fria konkurrensen genom att möjliggöra att flera olika anbudsgivare kan svara.

Frågan man ställer sig är om alla verkligen har rätten att lyckas eller misslyckas i dessa fall utifrån givna förutsättningar.

1 Comment

Vem är insider?

1 Comment

Vem är insider?

Företag spenderar (med all rätt) allt mer på IT-säkerhet och trenden visar att detta bara är början. Men ibland kan det kännas som ett hopplöst fall, för oavsett hur mycket pengar som läggs på säkerhet så kommer man aldrig kunna täcka in allt och lyckas köpa sig ur IT-säkerhetsfrågan för all framtid. Det är ett kontinuerligt arbete som behöver utvecklas i takt med att organisationen och omvärlden förändras.

Det som ofta får rubriker i media är hotbilder och incidenter där man pratar om externa attacker från personer utanför organisationen som vill åt information från insidan. Om en organisation endast tenderar fokusera på dessa typer av externa hotbilder tenderar man missa en av de största hoten, INSIDERN!

McKinsey påvisar att Insiderhot är en faktor i 50% av dataintrången. I en värld där man inte kan köpa allt så får Insiderhotet många gånger väldigt låg prio jämfört med att införskaffa skydd mot mer traditionell extern hotbild.

Den enskilde användaren och människan har stor påverkan och är väldigt svår att kontrollera fullständigt. Om man inte vill göra sig av med alla användare så kommer man behöva kontrollera och säkerställa även denna målgrupp och hotbild framgent.

Detta innebär inte att man går runt på kontoret och letar suspekta personer sent om nätterna. Utan för att lyckas fånga upp detta så behöver man ta hjälp av dagens teknik för att kunna övervaka och hitta avvikelser/anomalier i användarbeteenden. Med hjälp av detta kan man då klassificera och över tid avgöra vad som är ”normalt” användarbeteende och vad som riskerar utgöra ett insiderhot.

Hur skulle en insider kunna skada er organisation och när du senast såg en insider på kontoret?

1 Comment

Lösenord för alla

Comment

Lösenord för alla

I en alltmer digital värld ämnar det mesta till att bli enklare och bättre men som användare står man ändå inför utmaningar. Varje gång man signar upp för en ny tjänst eller ska välja användarnamn och lösenord som verifiering så upplever nog många ett problem att välja och därefter komma ihåg dessa.

En frestelse i detta läge är att välja ett enkelt lösenord, möjligtvis något som man redan använder eller kanske en kombination som man snabbt kan knappa in på tangentbordet. Under första halvåret läckte över 4 miljarder användaruppgifter. I en analys av Microsoft så fann det att 44 miljoner befintliga Microsoftkonton använde kända och läckta lösenord från tidigare dataläckor.

Det finns bättre och sämre lösenord att använda och vanligt förekommande kombinationer utgör en större risk. Men det kanske inte är så svårt att förstå varför nedan lösenord hamnar så högt upp på listan över de värsta lösenorden man kan använda.

Topp 3

  1. 12345

  2. 123456

  3. 123456789

Tips

  • Tänk inte ”Hur ska jag komma ihåg detta lösenord enklast?”, tänk istället ”Hur kan jag välja ett starkt och säkert lösenord?”

  • Använd en lösenordshanterare som kan lagra dina lösenord och även slumpa starka lösenord som förslag

  • Slå på 2-faktorsautitentisering om det finns

Comment

Comment

Techster DI Gasell 2019

Efter 5-års hårt slit, svett och tårar så var John Elison och Peter Björk på plats vid DI Gasell's jubileumsgala i måndags för att under formella former ta emot diplomet som DI Gasell.

Genom att uppfylla de kriterier som mindre än 1% av Sveriges aktiebolag lyckas uppfylla kan nu Techster titulera sig som DI Gasell 2019!
Vi tackar alla kunder som gett oss förtroende och ser fram emot ett ännu mer intressant 2020!

Gasell Peter & John.jpg

Comment

Ingen kan göra allt

Comment

Ingen kan göra allt

Begreppen Cybersecurity och IT-säkerhet kan ofta upplevas som väldigt komplexa och för många kanske inte något man gärna diskuterar över frukostbordet. Även om det kan vara extremt avancerat så behöver inte alltid betyda att man måste vara raketforskare för att förstå en produkt som endast två personer på planeten kan förklara betydelsen av. 

Ingen produkt kan än idag rent tekniskt lösa alla IT-säkerhetsutmaningar och man behöver jobba med detta på flera olika plan för att uppnå effekt. Om man ser till den enskilde användarens insats så finns en del enkla punkter för att förbättra och skydda säkerhet och hantering av information oavsett om det gäller privat eller professionellt.

Nätfiske eller Phising – Konceptet som innebär att man försöker få åtkomst till känslig data genom ”fiska fram” den av användaren på olika sätt. Detta är något som drabbar mer eller mindre alla organisationer och individer idag och man behöver som användare många gånger göra en egen bedömning om vad som är trovärdigt eller inte. I en stressad vardag kan det vara lätt att ”slentrianklicka” på ett mail eller länk utan att tänka efter.

Lägg lite extra energi på hemsidor du besöker och vem som försöker kontakta dig via olika medier. Gör du en första bedömning om att det inte är trovärdigt, gå på det!

Lösenord – Lösenord är fortfarande en kritisk parameter och undersökningar visar att över 75% av användarna har samma lösenord för de flesta om inte alla websidor/tjänster de använder både privat och professionellt. Samtidigt genomförs 4/5 dataintrång idag med stulna och/eller svaga lösenord som många gånger publicerats eller sålts på ett eller annat sätt.

Skapa unika och komplexa lösenord för olika tjänster och använd tvåfaktorsautentisering om det finns tillgängligt.

Lösenordshanterare – Det är svårt att komma ihåg eller lagra sina lösenord säkert om man skall följa föregående punkt med unika och komplexa lösenord.

Använd en lösenordshanterare(Password manager) för att säkert kunna lagra och komma åt dina lösenord på ett ställe. Det finns lösningar både i molnet och på din egna dator.

Låsskärm – Våra enheter följer med oss överallt i vardagen och ibland glömmer vi dem eller lämnar de obevakade. Samtidigt innehåller de ofta mycket information vilket vem som helst har åtkomst till om man får tag i enheten.

Aktivera och använd låsskärm på alla enheter för att undvika att en potentiell förövare kan få direktåtkomst till data från enheten. Idag finns det förutom lösenord ibland även biometrisk verifiering vilket möjligtvis kan stärka skyddet ytterligare.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Comment